Var försiktig - och ha kul!
Hands-on aktiviteter och demonstrationer är roligt och intresseväckande vid kemiundervisning på alla nivåer. Ändå kan även den enklaste aktivitet bli farlig om säkerhetsreglerna åsidosätts, när den genomförs på ett felaktigt sätt, eller när den utförs av elever utan tillräcklig handledning. De aktiviteter ni hittar i vårt material har testats av hundratals lärare i USA - från dagis till gymnasiet - liksom även av universitetskemister. Allt har gjorts för att åstadkomma säkra experiment. Det är upp till dig att se till att genomförandet blir säkert!
- Prova aldrig en aktivitet om du inte är förtrogen med procedurerna eller materialen som ingår. Konsultera t ex en gymnasielärare för råd eller be en mer erfaren lärare göra demonstrationen inför din klass. De är ofta glada över att få hjälpa till!
- Aktiviteter får enbart utföras vid de nivåer som rekommenderas för varje experiment och enbart med en vuxen som övervakar aktiviteten.
- Prova alltid aktiviteten själv innan du utför den inför klassen. Det är det ända sättet du kan bekanta dig väl med aktiviteten, och med bra kännedom om aktiviteten kan du undvika farliga (eller pinsamma) misstag. Dessutom kan du hitta variationer som gör aktiviteten mer meningsfull för dig och dina elever i undervisningssituationen.
- Läs igenom varje aktivitet noggrannt och ge akt på säkerhetsanvisningarna och kvittblivningsprocedurerna.
- Du, dina eventuella assistenter och alla elever som observerar försöken på nära håll måste alltid bära skyddsglasögon när ni gör iordning material eller genomför aktiviteten.
- Använd sunt förnuft när du arbetar med vassa föremål, öppen eld, glasvaror, mm.
- Läs och följ de "Säkerhetsrekommendationer för kemiska demonstrationer" som utformats av American Chemical Society Division of Chemical Education.
- Kom ihåg att du är ett föredöme för dina elever - din aktsamhet på säkerheten hjälper dom att utveckla bra säkerhetsvanor samtidigt som du försäkrar dig om att alla kommer att ha kul under aktiviteten.
 | Klicka HÄR eller på brevsymbolen bredvid för att skicka oss dina kommentarer. |
Här är länkarna till Umeå University och Kemiska Institutionen.
Dokumentet uppdaterades senast 24 juni, 1995 av kim@chem.umu.se alias
Knut Irgum
Analytisk Kemi, Umeå Universitet, 901 87 Umeå.